στεγαστικα δανεια

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΤΤΕ, το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός ανόδου των τιμών στο Real Estate και ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής όπου έλαβαν χώρα και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση κατά 11,1%  Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος ακόμα και από την περίοδο πριν την κρίση,

Σε φάση Επιταχυνόμενης ανάπτυξης το Real Estate στην Ελλάδα

Ακόμα και μετά την φετινή ανάκαμψη της αγοράς, η Ελλάδα παραμένει πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες οι οποίες επίσης εφάρμοσαν πρόγραμμα διάσωσης στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η  Ισπανία της οποίας οι τιμές έχουν ανακάμψει σε ποσοστό 15% και της Ιρλανδίας όπου οι αξίες των τιμών έχουν ανακάμψει κατά 34%.  Στην Πορτογαλία οι τιμές έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 33,5% σε σχέση με τις τιμές πριν την κρίση. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα οι τιμές από το 2008 μέχρι και το 2017 έχουν παρουσιάσει πτώση της τάξης του 42,4% και μόλις τώρα άρχισε η ανάκαμψη. 

Η αγορά ευνοεί τις αγορές

Η παρούσα φάση της Ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζει μελλοντικές υπεραξίες στους αγοραστές και πως δε θα βρεθούν ξανά στην δυσάρεστη κατάσταση να εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο για την αγορά ακινήτου το οποίο βρέθηκε στην πορεία να αξίζει λιγότερο από το ίδιο το δάνειο.

Ο ρόλος των τραπεζών στο Real Estate

Σε μια Ελληνική αγορά που παραδοσιακά υπάρχει υψηλή ζήτηση για τα ακίνητα, αλλά που όμως έχει ακόμα χαμηλή ρευστότητα, η επαναδραστηριοποίηση των τραπεζών σε υγιή Στεγαστικά Δάνεια αναμένεται να δώσει έξτρα ώθηση στην αγορά ακινήτων και λειτουργώντας ως καταλύτης να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση της ανάκαμψης των τιμών.

Στεγαστικά Δάνεια – Τράπεζα Eurobank 

Η Eurobank ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή στο Real Estate προσφέροντας στεγαστικό δάνειο με σταθερή δόση και χωρίς επιβάρυνση με κόστος πρόωρης αποπληρωμής.  Παράλληλα αναλύει την αγορά και αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η παρούσα οικονομική συγκυρία είναι ιδανική για αγορά ακινήτου και αποτελεί μοναδική ευκαιρία:«Γιατί στεγαστικό, τώρα;
1.Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για απόκτηση στέγης (πρώτης, δεύτερης ή/και εξοχικής κατοικίας) επειδή η αγορά, μετά από μια μακρά περίοδο πτωτικής τάσης τιμών και ζήτησης, ξεκινά να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας με τους μακροοικονομικούς δείκτες και το σταθερό πολιτικό κλίμα να ευνοούν την αντιστροφή της τάσης των τιμών στην κτηματαγορά.
2.Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφενός λόγω της αξιοσημείωτης μείωσης στις τιμές των ακινήτων κατά τα χρόνια της κρίσης, που έχουν δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για αγορά φθηνού ακινήτου είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για επένδυση και, αφετέρου, λόγω των επιτοκίων που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
3.Επισημαίνεται η μεγάλη μείωση των τιμών των ακινήτων έως και κατά 42,4% στην περίοδο από το 2008 μέχρι το 2017. Οι τιμές κατέγραψαν οριακή άνοδο από το 2018, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνεται κατά το 2019. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση της αγοράς ακινήτων για επένδυση / εκμετάλλευση.
4.Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως σήμερα το 85% των αγοραπωλησιών ακινήτων γίνεται με μετρητά έναντι 15% με τραπεζικό δανεισμό.
5.Εκτιμάται πως στο μακροχρόνιο ορίζοντα, π.χ. 20 ετών ενός στεγαστικού δανείου, είναι πιο πιθανή η ανοδική πορεία των επιτοκίων. Άρα είναι ευκαιρία τώρα για τον δανειολήπτη να «κλειδώσει» το σημερινό χαμηλό επιτόκιο και να έχει συγκριτικό οικονομικό όφελος εάν αυτό αυξηθεί. Εκμηδενίζεται έτσι η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον – δεν υπάρχουν αυξομειώσεις και ανασφάλεια. Επιπλέον, το κόστος της επένδυσης είναι μετρήσιμο και συγκρίσιμο. Γνωρίζοντας το ύψος της δόσης, μπορεί κάποιος πιο εύκολα να υπολογίσει εάν είναι πιο συμφέρον να πληρώνει ενοίκιο ή να αγοράσει ακίνητο έχοντας σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου.
6.Εν τω μεταξύ, ειδικά στην ελληνική αγορά, το φαινόμενο της ραγδαίας επέκτασης του AirBnB έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ενοικίων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι η επιλογή της αγοράς κατοικίας μέσω δανείου με σταθερή δόση ίση ή/και χαμηλότερη από το ενοίκιο, κρίνεται σήμερα και πάλι συμφέρουσα.»

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *