ανακαινιση σπιτιων επιδοτηση

Η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τριετή αναστολή του 24% ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές που ίσχυε από το 2005. Η αναστολή αυτή αναμένεται να δώσει ανάσα στην αγορά ακινήτων καθώς το ΦΠΑ αυτό επιβαλλόταν σε όσους αγόραζαν ακίνητο με άδεια από το 2006 και μετά και είχε ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφετε σχεδόν αποκλειστικά στα παλαιότερα ακίνητα των οποίων το ΦΠΑ είχε μειωθεί στο 3%.

Σύμφωνα με μελέτη η μείωση αυτή θα επιφέρει μείωση και στις τιμές πώλησης νέων κατοικιών, κάτι που με τη σειρά του θα επιφέρει μεγαλύτερη ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες επιταχύνοντας την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων που είχε συμπιεστεί ως και 60% την περίοδο της κρίσης.

Παράλληλα η ώθηση που θα δώσει η αναστολή του ΦΠΑ στην ανέγερση νέων οικοδομών εκτιμάτε πως θα αποφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας.

Αλλά τα νέα μέτρα δεν σταματούν εκεί. Αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ η νέα Ελληνική κυβέρνηση,  φέρνει ρύθμιση μέσω της οποίας θα παρέχει έκπτωσει φόρου 40% για τις δαπάνες που θα αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική ανακαίνιση των κτιρίων.

Αυτό σημαίνει πως όσοι κάνουν εργασίες ανακατασκευής, θα μπορούν να προσκομίζουν τα τιμολόγια και να τους γίνεται επιστροφή του 40% του κεφαλαίου, με τη μορφή πίστωσης σε λογαριασμό του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου την πίστωση αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στην εξόφληση φορολογικών οφειλών του, κάτι που έχει διπλή ωφέλεια και για εκείνον που θα λάβει την επιστροφή, και για την ανάπτυξη του κλάδου των οικοδομών που συμπιέστηκε ως και 90% την περίοδο της κρίσης, αλλά και για την ρευστότητα του ίδιου του κράτους και την εισπραξιμότητα φόρων.

Ένας συνδυασμός νέων μέτρων που θα ψηφιστούν τον Οκτώμβριο και θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή, καθιστά την δόμηση νέων ακινήτων ξανά συμφέρουσα και θέτει σε αναπτυξιακή τροχιά το σύνολο της αγοράς ακινήτων με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για τη αγορά του Real Estate στην Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *