Δεν έχουν σταματημό τα θετικά νέα για την Ελληνική οικονομία από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου, «αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει τι χρειάζεται η  Ελλάδα»

Το κατρακύλισμα των επιτοκίων δανεισμού , αλλά ακόμα περισσότερο και των spreads σε επίπεδα πρό 2014, είναι το απτό επισφράγισμα πως η Ελλάδα ανέκτησε την χαμένη αξιοπιστία της σε κάθε επίπεδο και ακολούθως και η  Ελληνική οικονομία.

Η ισχνή ανάπτυξη που είχε η χώρα στις αρχές του έτους, μέρα με την μέρα επιταχύνεται και αναμένεται σύμφωνα με την ΤΤΕ να αγγίξει μέχρι το τέλος του έτους το 3%  Όπως είναι φυσικό τους ρυθμούς ανάπτυξης ακολουθεί και η αγορά του real estate στην Ελλάδα.

Ίσως το πιο σημαντικό που έχει καταφέρει η νέα κυβέρνηση είναι οτι έχει περάσει το μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο, πως ήρθε στη εξουσία όχι για να μοιράσει επιδόματα, αλλά για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη ξεκίνησε να κάνει πράξεις με πολύ γρήγορους ρυθμούς από την πρώτη κιόλας μέρα.

Η Ελληνική οικονομία για πρώτη φορά στην ιστορία της εφαρμόζει αποφασιστικά και με μεγάλη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που τόσο καιρό φώναζε η αγορά πως έχει ανάγκη για να αναστηθεί, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για διάφορους λόγους καθυστερούσαν.

Με συνοπτικές διαδικασίες μείωσε τους φόρους πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, τον ΕΝΦΙΑ πολύ νωρίτερα από όσο είχε υποσχεθεί, τα capital controls άμεσα χωρίς καν να το περμένουμε. Δημιούργησε ήδη ένα θετικό σόκ στην Ελληνική οικονομία που τόσο το είχε ανάγκη.

Ήδη οι θεσμοί αναγνωρίζουν και επικροτούν την μέχρι τώρα πολιτική και τους ρυθμούς της κυβέρνησης, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δύο από τους τέσσερις θεσμούς που μας δανείζουν να έχουν ξεκάθαρα αποδεχτεί την μείωση του προβλεπόμενου πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια, κάτι που μόλις συμβεί θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αν τηρήσει αυτούς τους ρυθμούς και την αποφασιστηκότητα, που μέχρι στιγμής όλα συνηγορούν πως θα το κάνει, το νέο έτος έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι η χρονιά που επιτέλους η Ελλάδα θα γυρίσει οριστικά σελίδα και που κάθε Έλληνας θα το νιώσει στο πετσί του με ανακούφιση.

Αξιοσημείωτο είναι πως ανάλογη αν οχι ακόμα πιο ισχυρή, είναι και η αναπτυξιακή πορεία του real estate στην Ελλάδα, μια αγορά που είχε πιεστεί πάρα πολύ την περίοδη της κρίσης και πλέον επιστρέφει δυναμικά προσελκύοντας ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *