Το πρώτο μισό του 2019, οι τιμές των ακινήτων εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 6,3%, σημαντικά μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης σε σύγκριση με το περσινό 1,7% την αντίστοιχη περίοδο.

Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα ακίνητα της Αθήνας, με άνοδο 11,1%, ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 7%  και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας με 4,9%.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα έγινε άρση των capital controls με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της ψυχολογίας στην οικονομία της χώρας και σε συνδυασμό με την άμεση και αποφασιστική δράση της νέας κυβέρνησης έχει προκληθεί ένα θετικό μικρό σοκ στην αγορά που συμπαρασύρει και την αγορά ακινήτων, καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο βλέπουν πια την Ελλάδα όχι μόνο να έχει διαφύγει τον κίνδυνο της οικονομικής κρίσης, αλλά να παίρνει υπεύθυνα όλα εκείνα τα μέτρα που της εξασφαλίζουν μια αναπτυξιακή τροχιά και σταθερότητα.

Πλέον η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια από τις πιο ελκυστικές χώρες τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στην αγορά ακινήτων, κι αν συνεχίσει η πορεία αυτή τότε η άνοδος που καταγράφηκε στην αγορά ακινήτων δε θα είναι παρά μόνο η αρχή.

Χαρακτηριστικό είναι πως η άνοδος αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την οικονομική πορεία της Ελλάδας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αγορών ακινήτων προέρχεται από το εξωτερικό.

Για όσους παρακολουθούν την Ελληνική αγορά η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και δικαιολογημένη και γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας μακράς θετικής πορείας, αντίστροφης εκείνης που έφερε την Ελληνική οικονομία στην κρίση. Η πορεία αυτή των ακινήτων ήδη έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της χώρας, με τις τράπεζες να βλέπουν άμεση και μεγάλη βελτίωση των ισολογισμών τους  καθώς τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης είχεν συσσωρεύσει πολλά ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα μεγαλύτερη αύξηση ακολουθούν οι τιμές των ενοικιάσεων ακινήτων όπου οι αυξήσεις φτάνουν το ποσοστό 34% και αντικατροπτίζουν την πορεία του Real Estate στην Ελλάδα.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *