Διαδικασία αγοράς ακινήτου

Επειδή η αγορά ενός ακινήτου συχνά σκοντάφτει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και απαιτεί κόπο και χρόνο για την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την διεκπεραίωση των αντίστοιχων διαδικασιών, σας ενημερώνουμε στην περίπτωση που προβείτε σε αγορά ενός από τα ακίνητα που διαθέτουμε προς πώληση, έχουμε συνεργάτες που θα σας κάνουν την διαδικασία εύκολη και σύντομη.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το που θα επιλέξετε να κάνετε την αγορά του ακινήτου που σας ενδιαφέρει, καλό είναι να έχετε εκπροσώπηση από δικηγόρο δικό σας ο οποίος είναι υπεύθυνος να προβεί σε έλεγχο της νομιμότητας όλων των απαραίτητων εγγράφων, έλεγχο του ακινήτου στο υποθηκοφυλάκειο και γενικότερα να διασφαλίσει σε κάθε βήμα της διαδικασίας το προσωπικό σας συμφέρον.
Για την γενική σας ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία μιας αγοροπωλησίας ακινήτου σας παραθέτουμε έναν συνοπτικό σχετικό οδηγό αγοράς ακινήτου.
1. Μετά από έλεγχο αγοράς στην τοποθεσία που σας ενδιαφέρει,  επιλέγετε το ακίνητο που σας ενδιαφέρει και έρχεστε σε επικοινωνία με τον πωλητή ακινήτου.
2. Έρχεστε σε συμφωνία για την αγοροπωλησία του ακινήτου.
3. Επιλέγετε έναν δικηγόρο ο οποίος θα πρέπει να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο στο υποθηκοφυλάκειο και θα πάρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ο δικηγόρος αυτός θα σας εκπροσωπήσει και στον συμβολαιογράφο στην τελική μεταβίβαση του ακινήτου. Και η αμοιβή του συνήθως είναι (για να έχετε μια εικόνα της τάξης μεγέθους) 1% της συνολικής αξίας της αγοράς, αν αυτή είναι εώς 45.000€, διαφορετικά αν κοστίζει παραπάνω η αμοιβή του θα είναι 0,5%
4. Εφόσον ο δικηγόρος έχει ελέγξει όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά, προχωράει το προσύμφωνο της αγοράς.
5. Δίνετε προκαταβολή (προσοχή, ποτέ χωρίς τον δικηγόρο σας) και γίνετε προσύμφωνο που δεσμεύει τόσο τον πωλητή όσο και τον αγοραστή.
6. Σε αυτό το σημείο σημειώστε πως επειδή έχετε επιλέξει ακίνητο απευθείας από τον κατασκευαστή (στην περίπτωση που έχετε διαλέξει ακίνητο από εμάς) δε θα χρειαστεί να καταβάλετε περίπου 1% για τον μεσίτη.  Υπολογίστε όμως 1,5% για τον συμβολαιογράφο.
7. Πριν την αγορά θα χρειαστεί να έχετε ΑΦΜ και να υποβάλετε στη Δ.Ο.Υ. τη δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (Φ.Μ.Α.) και να πληρώσετε τον φόρο που προκύπτει από αυτή (υπολογίζεται στο 3% επί της αξίας του ακινήτου).
8. Γίνετε το συμβόλαιο παρουσία του δικηγόρου σας και η τελική μεταβίβαση. Το συμβόλαιο θα κατατεθεί στο Υποθηκοφυλάκειο και το ακίνητο είναι πλέον υπό την κατοχή σας. Ο συμβολαιογράφος αφού κρατήσει ο ίδιος ένα αντίγραφο όπως είναι υποχρεωμένος από το νόμο, θα παρέχει τόσο στον πωλητή όσο και σε εσάς ένα αντίγραφο. Το ακίνητο είναι πλέον δικό σας.

Καλορίζικο!

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *