Η σχέση της Golden Visa με την αγορά ακινήτων

Χέρι χέρι πάνε η ανοδική αγορά ακινήτων μαζί με την πορεία της Golden Visa καθώς και τα δύο εμφανίζουν μεγάλη αναπτυξιακή πορεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το 2018 το μόνο εμπόδιο για να σπάσει ο θεσμός της Golden Visa στην χώρα μας κάθε ρεκόρ ήταν η γραφειοκρατία που δημιουργούσε μεγάλη καθυστέρηση στη έκδοση της.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εγκύκλιο του κράτους του 2018, θα έπρεπε πλέον όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την έκδοση της να προσκομίζουν διακρίβωση γνησιότητας του τίτλου διαμονής αλλοδαπού. Αυτό σημαίνει τρομερή καθυστέρηση στις σχετικές εκδόσεις καθώς ενώ όσοι αλλοδαποί έχουν ήδη νόμιμη άδεια διαμονής στη χώρα είναι καταγεγραμμένοι στην σχετική βάση δεδομένων ήδη από το 2005 και αρκεί ουσιαστικά ένας απλός έλεγχος από τον υπάλληλο που εκτελεί την διαδικασία, δεν έχει βγει διορθωτική εγκύκλιος ώστε να γίνει άρση της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να δημιουργούντε τεράστιες καθυστερήσεις.

Καθυστερήσεις στην αγορά

Ενδεικτικό είναι πως ο φόρτος εργασίας είναι τόσο μεγάλος στις δημόσιες υπηρεσίες που πλέον οι εκδόσεις νέων αδειών είναι σε τέλμα και το υπάρχον προσωπικό αρκεί μόνο για την παραλαβή των σχετικών δικαιολογητικών, χωρίς όμως στη συνέχεια να προχωράει η διαδικασία.

Υπολογίζετε πως καθημερινά πάνω από 300 καταθέσεις δικαιολογητικών λαμβάνουν χώρα όμως τέτοια είναι  η καθυστέρηση από την γραφειοκρατία στις Δειυθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που εδώ και κάποιους μήνες έχουν σταματήσει να εκδίδουν άδειες παραμονής καθυστερόντας χιλιάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων κι εκείνους που έχουν προβεί σε πανάκριβες επενδυτικές αγορές στην αγορά ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ προκειμένου να λάβουν την Golden Visa.

Μέτρα

Η Εξάλειψη της γραφειοκρατίας που έχει υποσχεθεί ως κεντρικό πυρήνα της πολιτικής της η νέα κυβέρνηση αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της ζήτησης για golden visa και αυτό με τη σειρά του θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο την αγορά των ακινήτων.

Ήδη η αρχή για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έχει γίνει και το μόνο που μένει είναι ισχυρή βούληση και οργανωτικό πνεύμα για την έκδοση των κατάλληλων εγκυκλίων και την ανάπτυξη και υλοποίηση των οργανωτικών δομών που θα απλοποιήσουν και βελτιστοποίήσουν την όλη διαδικασία. Αυτό εξυπακούεται πως θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά των ακινήτων που ήδη γνωρίζει παρά τα πολύ μεγάλα εμπόδια πολύ ισχυρή ανάπτυξη.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *