Για όσους παρακολουθούν την αγορά, δεν αποτελεί έκπληξη  η εκτίναξη κατα 130% των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Τα στοιχεία είναι επίσημα και αφορούν στοιχεία που έχει θέσει στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Μεγάλο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη αποτελεί η γενικότερη οικονομική βελτίωση της Ελλάδας με την απεμπλοκή από τα μνημόνια και οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη από την νέα κυβέρνηση η οποία διακυρήσει την πίστης της στις μεταrρυθμίσεις που θα δώσουν νέα πνοή στην οικονομία γενικότερα αλλά και στην ανάπτυξη της οικοδομής και του Real Estate.

Αυτό καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία πως η αγορά Real Estate στην Ελλάδα ακολουθεί τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και ακόμα διατηρεί μεγάλη δυναμική. Οι μελετητές θεωρούν πιθανόν εφόσον τηρηθεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, το 2019 να οδηγηθούμε σε ένα νέο ιστορικό υψηλό όσο αφορά το Real Estate στην Ελλάδα.

Ήδη από το 2018 η αγορά είχε αρχίσει την ανοδική της πορεία καθώς τα κεφάλαια που ήρθαν από το εξωτερικό στην αγορά ακινήτων παρουσίασαν αύξηση κατά 172% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.  Περίπου 655 εκ. ευρώ από αυτά ήταν αποκλειστικά για αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν διάφορες άλλες επενδύσεις  σε σχέση με το real estate όπως ανακαινίσεις  κτιρίων κλπ.

Ο λόγος για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, είναι αφενός μεν οι γενικότερες προσδοκίες για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της Ελλάδας που ήδη βλέπει το κόστος δανεισμού να μειώνεται δραματικά, σε συνδυασμό με τις μεγάλες προσδοκίες για τις αποδόσεις των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας .

Golden Visa
Ένας ακόμα παράγοντας είναι η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής με χρυσή βίζα σε πολίτες εκτός της ενωμένης Ευρώπης μέσω της απόκτησης ακινήτων άνω 250.000€ Σύμφωνα με αυτό πρόγραμμα υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 1500 νέες άδειες θα έχουν εκδοθεί και πάνω από τις μισές θα αφορούν Κινέζους επενδυτές οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Από όλη αυτή την κινητικότητα το μεγαλύτερο ποσοστό πάνω από 80% αφορά την αγορά ακινήτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής με το κέντρο της Αθήνας να παρουσιάζει όπως είναι φυσικό τη μεγαλύτερη ζήτηση.  Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Θεσσαλονίκη.

Βασίλης Τσιμπράκης


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *